Loslaten en opruimen

Natuurlijk krijgen we vaak mailtjes van mensen die googelen op 'loslaten' en dan op onze website terechtkomen. En wij zijn blij met alle mooie programma's en gereedschappen die wij kunnen bieden om zo'n proces van loslaten te kunnen ondersteunen.

Naast deze programma's die we intensief begeleiden willen we ook aandacht besteden aan een aantal manieren om afscheid te nemen van situaties die niet meer passend zijn. Sommige daarvan liggen zo voor de hand dat ze niet op hun werkelijke waarde geschat worden. Een daarvan is het fenomeen 'opruimen'. Niet alleen van rommel maar ook van spullen die je niet meer nodig hebt of waar je eigenlijk niets (meer) mee hebt. Dat heet dan opeens niet meer opruimen, maar space clearing. En er gaat inderdaad een ruimtelijke schoonmaakeffect vanuit.

Vaak zonder dat we het in de gaten hebben stromen consumptieartikelen onze huizen binnen. We kopen ze in een spontane, onbezonnen bui of we krijgen ze als goedbedoelde attenties van familie, vrienden en kennissen. Ze krijgen een plekje en na verloop van tijd verdichten ze het energieveld om ons heen en worden ze een onderdeel van onze identiteit. En na verloop van tijd zijn we onze spullen en zitten we eraan vast. Dat is natuurlijk prima als je daar bewust voor kiest. Je kunt bijvoorbeeld beeldjes van olifanten verzamelen omdat je helemaal idolaat bent van deze reus. Dan heb je er ook echt iets mee en vormen die objecten een bron van vreugde en stimulans.

Maar op het moment dat je je niet meer lekker in je vel voelt zitten, om wat voor reden dan ook -relatieproblematiek, depressieve gevoelens- neem dan eens de tijd om een plek waar je veel tijd doorbrengt kritisch onder ogen te nemen. Klopt het energetisch wel allemaal wat je daar aantreft. Dat is vaak de eerste stap naar het volledig uitmesten en vervolgens schoon te maken. Energetisch dan.

Een suggestie is om te beginnen met schoonmaken is met je slaapkamer. We realiseren het ons vaak niet, maar uiteindelijk brengen we daar bijna een derde van onze tijd door. Met onze ogen dicht weliswaar, maar ongemerkt word je toch beïnvloed door alles wat er zich in die ruimte bevindt.

Lekker opruimen dus: kleding, spulletjes, ornamentjes - uitzoeken, besluiten over houden of wegdoen (durf daarin radicaal te zijn!), stofzuigen, ramen opendoen en lekker laten doorluchten. Succes verzekerd! Door alle spullen los te laten die je niet meer nodig hebt, zul je je lichter en beter voelen! En creëer je ruimte voor nieuwe inzichten.